ßßß
Termin ten pochodzi z języka francuskiego i bukiet przypraw. Bouqet garni to kombinacja świeżych ziół takich jak tymianek, pietruszka i liść laurowy.
Pochodzenia i historii tej przyprawy jak dotąd nie udało się ustalić, pierwsze wzmianki o niej możemy znaleźć w Średniowiecznych francuskich książkach kucharskich. Skład mieszanki nieco różnił się od tej ,którą używa się obecnie zawierał jeszcze trybulę, która we współczesnej kuchni nie jest zbyt popularna. W kuchni polskiej bardzo często do przygotowywania tradycyjnego rosołu czy też innych zup stosujemy bukiet z ziół i zielonych pędów warzyw i są to natka pietruszki, nać selera, liść pora lubczyk ogrodowy lub gałązki kopru.
Mieszanka suszonych ziół boquet garni produktem niedostępnym.Można wykorzystać świeże ziola wystarczy gałązki wybranych roślin wypłukać z należytą starannością a następnie ciasno okręcić biała najlepiej bawełnianą nicią i wrzucić do zupy jednak dopiero pod koniec gotowania. W tradycyjnej kuchni francuskiej bouqet garni przygotowywano wkładając zioła do muślinowego woreczka lub okręcając plasterkami tłustego boczku oraz bekonu.
Bouqet garni to składnik większości zup, wywarów i bulionów, zarówno mięsnych warzywnych jak i grzybowych, idealnie komponuje się ze smakiem dań których głównym składnikiem są ziemniaki czy cebula.
Tłuszcze0 g
Węglowodany0 g
Białko0 g